Πρακτική Άσκηση

Η Πρακτική Άσκηση σε χώρους εργασίας, διάρκειας 960 ωρών, είναι υποχρεωτική για τους σπουδαστές των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (άρθρο 23 του Ν. 4186/2013 για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις»).

Μέσω της Πρακτικής Άσκησης, οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτισή τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Νέο πλαίσιο για την Πρακτική Άσκηση

Από την 1 Σεπτεμβρίου 2021, ισχύει το νέο πλαίσιο για τη διεξαγωγή Πρακτικής Άσκησης σπουδαστών Ινστιτούτων Επαγγελματικής  Κατάρτισης αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το πλαίσιο περιγράφεται στην αριθ. K5/97484/05.08.2021 κοινή υπουργική απόφαση και δημοσιεύθηκε

Σύμφωνα με τις τελευταίες επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ (06.01.2022) για τις περιπτώσεις κρούσματος COVID-19, ισχύουν τα εξής:

Α. Έχω self-test θετικό τι πρέπει να κάνω;

Η διενέργεια σε self-test είναι μια ενδεικτική διαδικασία και το αποτέλεσμά του δε δηλώνεται στο εθνικό μητρώο Covid-19. Aν είναι θετικό, συνιστάται η επιβεβαίωση του αποτελέσματος με PCR ή Rapid Antigen Test, το αποτέλεσμα των οποίων θα καταχωρηθεί τελικά στο εθνικό μητρώο Covid-19.

Β. Διαγνώστηκα θετικός με (αντιγονικό rapid ή μοριακό έλεγχο pcr) τι πρέπει να κάνω;
  • Παραμένω σε απομόνωση τουλάχιστον 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα. . Η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης
  • Βγαίνω από την απομόνωση αν μετά το τέλος του 5ημερου δεν έχω συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας μέχρις πλήρους υποχώρησης του πυρετού.
  • Κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες μετά τη λήξη της απομόνωσης
Γ. Έχω έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τι πρέπει να κάνω;

Α) είμαι εμβολιασμένος με ενισχυτική δόση ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες :

  • Απαιτείται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για 10 ημέρες και
  • Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5ηημέρα μετά την έκθεση

Β)  είμαι ανεμβολίαστος ή εμβολιασμένος με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση :

  • Μένω σε απομόνωση για 5 ημέρες και αποφεύγω την επαφή με άλλα άτομα
  • Πραγματοποιώ (PCR ή Rapid AntigenTest) την 5ηημέρα μετά την έκθεση
  • Μετά την 5η μέρα κάνω χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή χρήση διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
Δ. Νοσώ από Sars-Cov-2 τι βεβαίωση πρέπει να προσκομίσω;

Το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται:

  • κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό CΟVID-19, εντός 14 ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο για τους ανεμβολίαστους,
  • ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού CΟVID-19 (rapid test).

Συνεπώς πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται και για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους.

Σε κάθε περίπτωση ενημερώνω το Δ.ΙΕΚ

Νέος Κανονισμός Λειτουργίας

Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης εντάσσονται στη μετα-δευτεροβάθμια μη υποχρεωτική Εκπαίδευση και παρέχουν επίσημη, καθώς δέχονται αποφοίτους Λυκείου, ανάλογα με τις επιμέρους ειδικότητες που προσφέρουν.

Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια ΙΕΚ, λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση αυτή, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου 5.

Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Δ. 231/29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 92/51/ΕΟΚ).

Η κατάταξη των τίτλων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος αρχικής κατάρτισης στα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ  https://proson.eoppep.gr/el/QualificationTypes.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι καταρτιζόμενοι δικαιούνται αναβολής στράτευσης.

Στο ΦΕΚ 5837/τ.Β’/15.12.2021 δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας, ο οποίος αρχίζει να εφαρμόζεται από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου κατάρτισης 2022 πβ. και παλαιότερες ανακοινώσεις.

Νέος Νόμος 4763/2020
για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης

Στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ψηφίστηκε ο νέος Νόμος 4763/2020 “Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (EE L 173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις.

Ο νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 254/τ.Α’/21.12.2020 πβ και παλαιότερες ανακοινώσεις.

Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄, ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Ι.Ε.Κ.) και συγκεκριμένα από το άρθρο 22 έως και το άρθρο 34, περιγράφονται θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ΙΕΚ.

Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄, από το άρθρο 35 έως και το άρθρο 40 αφορά θέματα για τη ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ – ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Το ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄, από το άρθρο 41 έως και το άρθρο 44 αφορά θέματα για τους ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Οι σπουδαστές των ΙΕΚ συνεχίζουν να δικαιούνται το επίδομα ανεργίας

προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 34 του νόμου 4554/2018 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης μπορούν να διατηρήσουν την ιδιότητα του ανέργου και να λαμβάνουν το επίδομα τακτικής ανεργίας που πιθανά δικαιούνται εφόσον πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον για τέσσερις (4) μήνες αθροιστικά κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την έναρξη του προγράμματος,
  2. Να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον ΟΑΕΔ το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών μετά την πρώτη ανανέωση του δελτίου ανεργίας από την έναρξη του προγράμματος ή κατά την πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματος αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 και
  3. Να έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Οι άνεργοι που δεν πληρούν τις αναφερόμενες προϋποθέσεις διαγράφονται για όσο χρόνο διαρκεί το πρόγραμμα και έχουν δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ανέργων με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 34 του 4554/2018 καλούνται όσοι συμμετείχαν ή συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης και είχαν διαγραφεί από το μητρώο ανέργων, επειδή:
– δεν είχαν δηλώσει το πρόγραμμα στον ΟΑΕΔ με υπεύθυνη δήλωση πριν την έναρξη του προγράμματος (όπως όφειλαν σύμφωνα το άρθρο 56, παρ. 2, περ. β’, του νόμου 4430/2016) ή
– δεν διατηρούσαν τετράμηνη συνεχόμενη ανεργία πριν την έναρξη της κατάρτισης (όπως όριζε το άρθρο 56, παρ. 2, περ. α’, του ν 4430/2016) αλλά ήταν εγγεγραμμένοι τουλάχιστον για τέσσερις μήνες (αθροιστικά) κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την έναρξη του προγράμματος, θα πρέπει να προσέλθουν στον ΟΑΕΔ από 18/07/2018 έως 15/10/2018 και να υποβάλουν αίτηση αποκατάστασης της συνέχειας της ανεργίας τους από την ανωτέρω διαγραφή καθώς και την καταβολή τυχόν επιδόματος ανεργίας που δικαιούνται.

Εξυπακούεται ότι και στις δυο περιπτώσεις τηρείται η προϋπόθεση γ’, δηλαδή «έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης».